Leksykon medycyny naturalnej cz.III (T-Z)


Tahuari; antybiotyk, p/zapalnie, p/bakteryjnie, p/grzybicznie, pasożyty, białaczka, Parkinson, łuszczyca, drożdżyca, grypa, syfilis,, infekcje, zapalenia, artretyzm.

Tasiemiec; 10dkg pestek dyni surowych + 10dkg borówek, zjeść, powtórzyć 2 razy, po dwóch dniach olej rycynowy.

Tatarak; kłącze – antybiotyk działa napotnie, uspokajająco, reguluje trawienie, apetyt, pomaga przy łupieżu.

Tarczyca; wytwarza hormony, kontroluje przemianę. Potrzebuje dużo mikroelementów, głównie selen, cynk, mangan, jod. Niedoczynność – niski poziom hormonów T3 i T4, objawy to brak energii, sucha skóra, podwyższony cholesterol, nadwaga, wrażliwość na zimno. Leczniczo jod, selen, wit. B kompleks.  Hiperhomocysteinoza spowodowana nadmiarem białka prowadzi do niedoczynności.  Nadczynność – wrażliwość na ciepło, stres, za dużo hormonów, unikać jodu, używek.

Tarczyca bajkalska; bajkalina,   działa antyhistaminowo – alergie, AZS, nowotwory, białaczka. Pobudza apoptozę (śmierć)  w komórkach nowotworowych.

Tarnina;  biegunka, wzmocnienie i regeneracja, p/zapalnie, poprawia krążenie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne. 

Tauryna; aminokwas mający udział w syntezie białek, neuroprzekaźnik – poprawia pracę i funkcje mózgu, poprawia właściwości elektrostatyczne mózgu, chroni komórki, im większy wysiłek tym mniej organizm wytwarza tauryny. Źródła; groch, soczewica, mleko matki. Wg dr S. Cabot weganie mają jej niedobory (?)

Tea Tre Oil;  olej z drzewa herbacianego – p/bakteryjnie, p/grzybicznie, p/zapalnie, p/bólowo, d9ziała antyseptycznie, ból gardła,, trądzik, grzybice, ukąszenia owadów, kleszczy.

Tłuszcze; ok. 20-25% wagi ciała to tłuszcze, w mózgu jeszcze więcej, działają jako neuroprzekaźniki czyli decydują o prawidłowej pracy mózgu. Nasycone -atom wodoru jest w każdym wiązaniu, nienasycone – brak atomu wodoru. Wielonienasycone – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – NNKT, niezbędne czyli organizm ich nie produkuje a potrzebuje; Omega 9 – brak atomu wodoru w co 9 wiązaniu – wskakuje tam tlen i dochodzi do utleniania, (winogronowy)  Omega 6 – brak atomu wodoru w co 6 wiązaniu (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy)  Omega 3 – brak atomu wodoru w co 3 wiązaniu, najlepszy olej dla człowieka, zwłaszcza dla prawidłowej budowy i pracy mózgu (główne źródło len).  NNKT upłynniają błony komórkowe i dociera do nich więcej tlenu, – w krajach Europy i Ameryki spożywa się za dużo Omega 6 a za mało Omega 3. Oleje TRANS- rafinowane, niezwykle szkodliwe gdyż przeróbka czyni je niestrawialnymi źródłami toksyn, oleje C IS – tłoczone na zimno, jedynie korzystne dla człowieka . Tłuszcze nasycone, głównie zwierzęce, zawierają  dłuższe łańcuchy tłuszczowe przez co są trudno strawialne. Spożywamy za mało Omega 3, tłuszczy należy spożywać sporo ale tłoczonych na zimno (ok. 30% zapotrzebowania pokarmowego  czyli ok 70 g dziennie), z bogactwem Omega 3, takie tłuszcze nie szkodzą, niw powodują nadwagi są wręcz niezbędne.

Toczeń rumieniowaty; uznany za chorobę  ,,autoimmunologiczną” – podaje się leki immunosupresyjne – glikortykosteroidy, które mają bardzo  poważne skutki uboczne i mogą zniszczyć każdy organ ciała. Objawy to wykwity, zaczerwienienie, ból stawów. Ma miejsce niedokrwienie mózgu, zespół nieszczelnego jelita. Należy odtruć organizm, stosować aloes, ekstrakt  z korzenia piwonii białej. 

Transfuzja; krew pobrana po 48 g. traci zdolność przenoszenia tlen – następuje rozpad komórek krwi.

Trawienie;  1 zaczyna się w ustach – amylaza ślinowa, dlatego dokładnie pogryzienie jest ważne, 2 nasycenie pokarmu w żołądku – kwas żołądkowy musi mieć odpowiednie, wysokie stężenie, niedokwaśność prowadzi do komplikacji potrawiennych, 3 nasycenie treści enzymami i bakteriami w jelicie cienkim – odpowiednia flora bakteryjna i stan trzustki – głównego producenta enzymów trawiennych, niski poziom enzymów powoduje zaburzenia wchłaniania.  Wątroba unieczynnia toksyny i usuwa je, im więcej trucizn w pożywieniu tym większy problem ma wątroba. Toksemia -zatrucie organizmu truciznami z otoczenia – dieta, kosmetyki, leki, otoczenie. 4 j. grube -wchłania wodę i minerały. Stan jelit jest kluczowy – flora jelitowa decyduje o dobrym trawieniu – wchłanianiu składników. Bakterie to ok 2 kg wagi ciała, odpowiadają za przyswajanie składników i chronią przed patogenami – są filarem układu odpornościowego. Złą dieta, ciepłe i przetworzone jedzenie, chemia, leki, zwłaszcza antybiotyki niszczą  florę. 

Trądzik;  sok-marchew, ogórek, cytryna, jabłko lub jabłko, morela, ciemne winogrona. toksyny z wnętrza usuwane są przez skórę – oczyszczenie organizmu.

Trzustka; enzymy trzustkowe; amylaza, proteaza, lipaza, bromelaina (ananas) papaina (papaja), produkuje dziennie ok 1,5 l soków trawiennych i enzymów. Gluten źle wpływa na trzustkę, także leki, alkohol, infekcje, dużo białka głównie zwierzęcego, przetworzona żywność, cukier, tłuszcze rafinowane. Korzystnie działa wit.C, E, żywność naturalna, betaina (burak) 

TV; szkodliwe promieniowani, zniszczenie krytycznego myślenia i zdolności osądu – analizy, powoduje duży wzrost agresji, naśladowanie zachowań bohaterów TV, tych złych także, brak zdolności odróżniania fikcji od prawdy, obojętność i relatywizm moralny,  spadek odporności organizmu i gorszy stan zdrowia – brak ruchu. 

Uchyłkowatość jelit;  stolec gromadzi się w jelicie grubym powodując jego wybrzuszenia – uchyłki -fermentacja. Len babka lancetowata, błonnik, woda, wiąż czerwony, śliwki.

Udar mózgu; niedotlenienie mózgu – lawinowa produkcja wolnych rodników, stan zapalny mózgu., 24  ząbki czosnku, 3 cytryny, 1 l wody, pić. Przez 3 mies. po 1 główce cebuli dziennie,  dużo soków.

Układ odpornościowy;  1 wrodzony   2 adaptacyjny  3 mikrobiom jelitowy.

Umysł; wykorzystujemy ok 5%  możliwości, poprzez powtórzenia budujemy neurony i synapsy. Rak – lekarz  programuje nas na raka, straszy, media i wiedza potoczna straszą i jest tzw choroba. Rodzice szczególnie zwracają uwagę na dzieci w chorobie – programowanie na choroby. Media – 90% informacji złych – stres, strach – spadek odporności, mniejszy dopływ  składników odżywczych, płód już w ciąży odbiera sygnały – większość negatywnych. Słuchaj swego głosu, akceptuj siebie, idź swoją drogą – nie naśladuj (S. von Straden – Energia kwantowa)

UV promieniowanie; składa się  3 frakcji; UVA -320-380 mm, UVB 320-280 mm, UVC 280- 200 mm. To UV wytwarza tlen atomowy niezbędny do oddychania komórek. UVC jest najintensywniejsze, działa bakteriobójczo, wzmacnia organizm, zwiększa produkcję limfocytów. jest go niewiele, głównie o wschodzie i zachodzie. To są najlepsze pory do kąpieli słonecznych.  

Uziemienie;. ziemia – wolne elektrony naładowane ujemnie, ciało – wolne rodniki naładowane dodatnio, elektrony dodatnie łączą się z ujemnymi i usuwają przez kontakt bosych nóg z ziemią. Stopa posiada 8 tys. połączeń nerwowych na 1 cm2, ciało jest dobrym przewodnikiem i łatwo się elektryzuje – 20-30min. Sztuczne obuwie uniemożliwia uziemienie.   Uziemienie podczas snu to lepszy sen, lepszy stan krwi, odporność, więcej energii. Uziemienie to antyutleniacz.

Wapń; najbogatsze źródło wapnia to tahini, sałata, migdały (ok 300 mg/100g), nabiał  czy ryby z ościami to  100-300mg/100g. Wapń organiczny – warzywa, owoce, orzechy, jaja,  świeże mleko, wapń nieorganiczny – przetworzony – aby go przyswoić  organizm zużywa  witaminy i mikroelementy. W mleku pasteryzowanym 90% wapnia się nie przyswaja. Przy brakach wit.D wchłanianie wapnia jest utrudnione.

Wątroba; . spala tłuszcz, usuwa toksyny, wzmacniają – bylica piołun, rzepik pospolity, berberys, ostropest, karczoch, mniszek lekarski. Detoksykacja – 2 dni surowe jabłka, na 3 dzień lekka dieta maksymalnie surowa. Oczyszczanie – 1 300 ml soku cytrynowego+ 200 ml dobrej wody +0,5 łyżki imbiru+  2 ząbki czosnku + 300 ml oliwy – pić co 15 min. 3 łyżki soku i 3 łyżki oliwy. 2 sok jabłkowy pić przez 5 dni, jeść surowe warzywa i owoce. W 5 dniu ok. 15.00 1 łyżka soli gorzkiej + 3 szklanki wody, powtórzyć o 20.00, o 22.00 115 ml oliwy i 1,5 szkl. soku cytrynowego, pić dużo wody. Oczyszczanie Walkera – 7 dni surowe owoce, warzywa, soki, w 7 dniu o 19.00 50 g oleju lnianego i 50 g soku cytrynowego, położyć się na boku, 1 szkl. wody z 1 łyżką soli gorzkiej.  A. Szymański – przez 2 dni tylko jabłka i sok jabłkowy, w 3 dniu dieta maksymalnie surowa.

Marskość wątroby – obumieranie jej komórek, główna przyczyna to alkohol, WZW- wirusowe zapalenie wątroby, używki. Dieta wątrobowa – niskobiałkowa, jak najbardziej naturalna (bez mięsa i nabiału) dużo wody, świeże soki.

Węgiel drzewny; aktywny, jest uniwersalnym środkiem – stany zapalne, obrzęki,  nadmiar leków, odtrucie, wymioty, biegunki, choroby zapalne i ,,wirusowe”, przeziębienia, anemia, cukrzyca, choroby stawów, nowotwory. 2ł węgla z wodą to dawka podstawowa. Węgiel pochłania toksyny i wydala je z organizmu.

Węglowodany;  proste-  jednocukry (glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza) i złożone – wielocukry – (skrobia, glikogen, celuloza) –  zboża, ziemniaki.  Trawienie – amylaza ślinowa, enzymy trzustkowe, glikozydy w błonie jelitowej.//

Wiązówka błotna;. p/zapalnie, p/bólowo, zawiera kwas salicylowy (aspiryna).

Wiesiołek; miażdżyca, zakrzepy krwi, choroba wieńcowa, zawał. Bogaty w NNKT.

Wierzba; kora, p/bólowo, p/zapalnie, p/gorączkowo, bóle stawów, kręgosłupa, infekcje.

Więzi społeczne;  silne więzi oparte nie na rywalizacji a na poczuciu bezpieczeństwa i zaufania to długie i spokojne życie. Nie ma ,,diety śródziemnomorskiej” – proste jedzenie, lokalne i świeże składniki, życzliwość, brak pośpiechu, dzieci uczone tradycyjnych potraf, to w efekcie daje lepszy styl życia i zdrowie. Izolacja – osamotnienie wpływają na gorszą pracę narządów – zakłócenia funkcji serca, mózgu. Konflikty i podziały  osłabiają organy – odporność.

WiFi; 2007 – raport rządu Niemiec ostrzega przed szkodliwymi skutkami używania WiFi, podobnie EEA – Europejska Agencja Środowiska. W 2011 IARC zalicza WiFi do klasy szkodliwości 2B (bardzo szkodliwy,/ razem z ołowiem czy DDT) Dr. N. Sharma -nawet nieaktywne urządzenie wyziela niebezpieczne promieniowanie. 1999- dr G.C+. Carlo – badał związek WiFi z autyzmem, SM, i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi – mniejsze wydalanie metali ciężkich promuje rozwój tych chorób.

Wilcacora; uncaria turmentosa, koci pazur, oczyszcza, wzmacnia odporność p/mutagennie, p/zapalnie, p/pasożytniczo, HIV, reumatyzm, astma, autyzm, przemiana materii, miażdżyca,

Winogrona; antyoksydant, regeneracja, wzmocnienie i oczyszczenie, serce, anemia,  energia – dużo glukozy i fruktozy.

Wirusy; twórca pojęcia R. Koch – wirus to wyizolowany czynnik z chorego zwierzęcia, wstrzyknięty powoduje te same objawy jak  chorego zwierzęcia. Problem w tym, że pomimo coraz lepszych narzędzi badawczych nadal nie możemy rozpoznać wirusy. Niektórzy naukowcy uważają, że są to obumarłe, zdegenerowane białka zatruwające organizm. Np żadne laboratorium nie wyizolowało wirusa SarsCov 2 czy Świńskiej Grypy. Ponieważ teoria wirusów jest korzystna dla Big Pharmy, jest ona podtrzymywana w środowisku medycznym.

Wiśnia; nowotwory, starzenie, serce, oczyszcza krew, zawiera kumaryny – zmniejszają krzepliwość, p/wirusowo, p/zapalnie.

Witaminy;

Witamina A;   bierze udział we wszystkich ważnych funkcjach organizmu, jest trwałą, odporna na gotowanie, dopiero smażenie powoduje straty, dobrze przyswajalna z tłuszczami. Retinol z produktów zwierzęcych, B – karoten  z  warzyw – działa antynowotworowo, poprawia odporność, ważna dla płodu, nie można jej przedawkować – organizm pobiera ile trzeba, w przeciwieństwie do Retinolu.  100g mleka – 2/0-30 mg, sera – 220-380 mg, masła – 800 mg, marchew 1600 mg, papryka czerwona 500 mg, pomidor, brzoskwinia – 100 mg.

Witamina C;  doustnie do 6 g, ale czasami to za mało – wlewy dożylne 20-200 g, przedawkować nie można. Wit. C jest lekarstwem na każdą chorobę ponieważ usuwa wolne rodniki tlenowe, twory też kolagen – osteoporoza, niszczy uszkodzone komórki, dawki dobiera się indywidualnie – poważne choroby 100 g dziennie i więcej, zdrowi do 500 mg. Wielu lekarzy leczy wit.C – F. Klenner miał 100% wyleczeń WZW i Heinego Mediny,  R. Cathacord leczył HIV, dr Casciare leczył nowotwory dawką 50g x 8 tygodni.

Witamina D; działa jak antybiotyk – niszczy szkodliwe drobnoustroje, każdy ma indywidualną potrzebę tej witaminy, słońce reguluje jej poziom, zwłaszcza poranne.

Witamina E; 8 substancji – najskuteczniejszy deltatokotrienol (alfa,beta,gamma,delta tokotrienol i tokoferol) blokuje powstawanie  komórek nowotworowych. 

Witamina K; bakterie jelitowe produkują ok 80% ponadto orzechy, zielone liście. Wit. K2 reguluje pracę enzymów, min powoduje przenikanie do kości – jej niedobór to demineralizacja kości, działa też przeciwkrwotocznie (ok 500 mg dziennie) K2MK4 – masło, żółtko, kiszonki, K2MK7 – tworzą bakterie jelitowe. K1 ulega recylkulacji – potrzebujemy jej minimalne ilości  (warzywa liściaste). K2 wspomaga pracę insuliny, RZS, układ nerwowy, SM, epilepsja.

Witamina P; rutyna, wspomaga przyswajanie wit.C, budowę naczyń krwionośnych. Jagody, gryka, pietruszka, cytrusy.

Witarianizm; Wg dra D.W. Kelleya jest co najmniej 12 typów metabolizmu – zdolni do jedzenia tylko surowych produktów to kilka% populacji. Może się to zmieniać w ciągu życia.

Włosy; olej kokosowy przed kąpielą 30 min. We włosach zawarta nasza cała historia – analiza włosa to najlepsza diagnoza. Codzienny masaż i przycinanie wzmacnia (w końcówkach są toksyny). Wypadanie – wywar z pokrzywy, tłuste – mydło siarkowe, suche – olejek migdałowy, cytrynowy, normalne  – myć w delikatnym mydle. 

Woda;  noworodek – 90%, dorosły – 70%, mózg 80%, woda żywa – strukturalna – małe cząsteczki przenikają do komórek w 90% (zwykła woda ok 30%) zawiera energię (pranę)  – owoce, soki, lód. Choroba, leki, używki zużywają duże ilości wody. Woda solona – szczypta na szklankę – reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki (potas wewnątrz). Badania M. Emoto – woda zmienia swą strukturę pod wpływem słów – przejmuje energię osoby i zapisuje w swej strukturze – woda żywa, nie z kranu czy butelek. Jonizacja powoduje zmianę struktury wody – podział na alkaliczną – żywą o Ph 8,5-9,5 oraz martwą – kwaśną o Ph2-4- podobną do wody strukturalnej, dobry jonizator usuwa 98% fluorków, 99,7% chloru, 95% metali ciężkich.

Woda  utleniona; nadtlenek wodoru H2O2 – 3% roztwór. Rozpada się na wodę i tlen atomowy, powoduje dotlenienie komórek, uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, działa antyseptycznie – dezynfekcja. Utlenia szkodliwe pierwiastki. Podobnie działa powietrze w lesie i przy wodospadach. Zaczynamy powoli od 1 kropli na 50 ml wody, codziennie dodając po jednej kropli aż do 10. Przerwa 2-3 dni i potem co drugi dzień 10 kropli.

Wolny Rodnik Tlenowy; WRT -cząsteczka tlenu O bez drugiego elektronu, walczy z patogenami, gy ich za dużo to nadmiar utlenia, układ immunologiczny reguluje ilość WRT, usuwa nadmiar, rosną wraz z wiekiem czy stresem, toksyny, choroby przewlekłe, promieniowanie, powodują wzrost ich ilości.

Wyrostek robaczkowy; siedziba pożytecznych bakterii, w razie potrzeby są wykorzystywane – np w biegunce czy zapaleniach.

Zdrowie; Dzieci rodzą się w takim stanie zdrowia jak ich rodzice. M. Sovietow Szkoła zdrowia.  Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, ale także stan pełnego fizycznego umysłowego i społecznego dobrostanu. WHO 1996.   Zdrowie to stan organizmu w którym procesy oczyszczania przeważają nad procesami zanieczyszczania. Współczesna medycyna tak na prawdę nie ma świadomości czym jest zdrowie. M. Sovietow Szkoła zdrowia.

Zakwas chlebowy;  wielofazowa fermentacja mlekowa – bakterie kwasu mlekowego, powoduje lepsze trawienie i przyswajanie składników. Nowy zakwas jest słaby, nabiera mocy po pół roku. Mąka żytnia i ciepła woda – 30-35 st. w stosunku 1:1, wymieszać i zostawić na 24 g. Powtórzyć 3 razy, po 3 dniach gotowy, temperatura 30 st. pozwala najlepiej rozwinąć się florze bakteryjnej. Organizm człowieka nie ma enzymów trawiących ziarna – muszą być rozdrobnione i sfermentowane.

Zaćma;  cukrzyca, zatrucie toksynami, lekami (głównie sterydami), zmęczenie soczewek,  cebula, borówki, jagody

Zaparcia; zaleganie stolca w okrężnicy – wydzielanie toksyn i zatrucie krwi przez błonę jelitową, siemię lniane, woda, błonnik, śliwki suszone, liść senesu, kiszonki.

Zapalenia;.  stan zapalny, nie jest to choroba a sygnał organizmu, że dzieje się coś złego. ,,Obecnie zapalenia zamiast bakteryjnego zaczęły mieć podłoże wyłącznie toksykologiczne”. M. Sovietov. Węgiel drzewny (10 tabletek po 5g), ocet jabłkowy wewnętrznie i zewnętrznie, Wit.D3  co najmniej 5000 iu + K2. To uniwersalne i skutczne metody.

Zapalenie płuc – infekcja, zakażenie bakteriami, nie wirusami jak uważa medycyna. Jedna z głównych przyczyn śmierci. Duże dawki wit.C naturalne antybiotyki.

Zapalenie jelit – często spowodowane nietolerancją glutenu, nabiału lub toksyn w pożywieniu, działaniem leków.

Zapalenie stawów – RZS, artretyzm – toksyny z pożywienia odkładają się w stawach – kryształki kwasu moczowego. Dieta roślinna, dużo soków, imbir, ananas, Omega 3.

Zapalenie oskrzeli – prawoślaz, babka lancetowata, olejek sosnowy, lawendowy.

Zapalenie migdałów – węzłów  chłonnych – echinacea, czosnek, szałwia, bez czarny, cytrusy.

Zapalenie gardła  płukać szałwią, rumiankiem, octem jabłkowym, czosnek, imbir, prawoślaz.

Zapalenie trzustki -zatrucie lekami, alkoholem, odtrucie organizmu, soki owocowo-warzywne.

Zapalenie wątroby C -oczyszczenie wątroby, soki, dobre tłuszcze, selen, Olive Tree Oil.

Zapper;  urządzenie emitujące prąd niskiej częstotliwości odkryte przez H. Clark, który niszczy pasożyty i drobnoustroje, a także zwiększa odporność poprzez stymulacje układu odpornościowego.

Zatrucia; 1 leki, 2 pokarm, 3 powietrze, 4kosmetyki i środki czystości, 5 alkohol i używki, 6 wyposażenie domu. Zeolit, błonnik roślinny.

Zawał serca; kwasica metaboliczna, brak tlenu w sercu, główna przyczyna śmierci na świecie. Stosując proste zasady można zredukować umieralność o 90-95%. Cholesterol u umierających na zawał jest w normie, nie jest więc on przyczyną problemów. Zła dieta, używki, stres, pośpiech, brak ruchu, niedotlenienie, można prosto zmienić. Zakrzepy to nagromadzenie martwych, uszkodzonych tkanek, złogi wapnia, stany zapalne, zdegenerowane białka. Dieta roślinna z dużą ilością soków owocowo – warzywnych, dużo ruchu, las, uregulowany sen, spokój.

Zboża; Niektórzy uważają, że zbóż nie powinniśmy  spożywać, są dla nas szkodliwe, ale są też tacy: Zboża mają chemicznie najlepszą  budowę i skład, najbardziej do potrzeb ustroju przystosowany, dlatego są bardzo pożywne i stanowią pokarm prawie zupełny. Dr A. Tarnawski. Bez wątpienia pszenica jest już tak zmodyfikowana genetycznie, że szkodzi praktycznie każdemu, z wielu chorób można wyjść tylko zmieniając dietę – np rezygnując z glutenu. Dawna pszenica  miała   14 chromosomów  w kodzie genetycznym – dzisiejsza ma 44. Nie mamy układu pokarmowego który by mógł trawić tak zmodyfikowany produkt.  Dawne zboża są bezpieczne – krzyca czyli dawne żyto, orkisz czyli pszenica jara (należy uważać bo orkisz też już  się modyfikuje, samopsza i płaskurka -dawne odmiany pszenicy. Stare odmiany zbóż nie można nawozić sztucznie czy robić sztuczne opryski – po prostu  zginą, więc są bezpieczne. Współczesne zboża są  trujące – opryski i nawożenie powodują dużą zawartość toksycznego glifosatu – składnika sztucznych środków ochrony roślin.  

Zeolit; skała wulkaniczna o bogatej zawartości składników mineralnych. Domineralizowuje, usuwa toksyny.

Zespół jelita drażliwego/ przeciekającego;. stan zapalny jelit, dysbioza, nieszczelne, uszkodzone jelita – białka niestrawione  przenikają do krwi, alkohol, leki, zwłaszcza antybiotyki, chemio i radioterapia, cywilizacyjna dieta, toksyny z pożywienia, pasożyty, niszczą florę jelit. Lekarze nie leczą przyczyn. Kiszonki, wit.C, naturalnie działają leczniczo na jelita i florę. Odstawienie glutenu, nabiału,  przetworzonego jedzenia działa leczniczo. Wielu naturopatów uważa ziemniaki za pokarm szkodliwy jako węglowodany złożone.

Zęby; amalgamat w plombach zawiera rtęć – stałe zatrucie oparami jest przyczyną wielu chorób, podobnie leczenie kanałowe – źródło toksyn i bakterii. Należy usunąć plomby i zęby leczone kanałowo a zniknie wiele poważnych chorób. Płyn do płukania zawiera alkohol który niszczy szkliwo i powoduje choroby dziąseł, niszczy pożyteczne bakterie, na dziąsła – prawoślaz. Pasty z fluorem – fluor to neurotoksyna – niszczy komórki mózgu, był dodawany przez bolszewików i hitlerowców więźniom aby  byli posłuszni i nie buntowali się – tak jak my dziś jesteśmy posłuszni rządzącym nami bandytom.

Zgaga; nadmiar soków żołądkowych – zmiana trybu życia, odpowiednia roślinna dieta, ruch, spacery, mięta, lukrecja, kardamon, rumianek, piołun. 

Zielona herbata; usuwa toksyny,   łagodnie pobudza, p/bakteryjnie, p/utleniacz, spala tłuszcze,  kojąco na wrzody żołądka.

Ziemniaki;  90% składników w łupinach, ziemniaki handlowe napromieniowuje się Cezem 137 lub Kobaltem 60,  skrobia to pokarm dla bakterii. Sok na nadkwasotę, wywar z łupin na kamienie żółciowe. 

Zioła;  Wyizolowane substancje otrzymane z surowców roślinnych, nigdy nie dadzą takiego efektu terapeutycznego jaki ma miejsce przy stosowaniu samego  surowca roślinnego -E. Kuźniewski, Ziołolecznictwo ludowe. 1980. Stosujemy zioła, najlepiej mieszanki jako napar – zalanie wrzątkiem, wywar – gotowanie, wyciąg/macerat – zalanie zimną wodą, nalewka – na alkoholu,  może być też wyciąg na oliwie.

Złamania; skrzyp polny – krzem, żywokost, arnika, krwawnik.

Złogi; nagromadzenie zanieczyszczeń – 80% z pożywienia, także śluz, leki, woda, powietrze, kosmetyki.

Żelazo; używki – herbata, kawa, utrudniają wchłanianie, podobnie niedobory wit.C, odstawić nabiał który nie ma wit.C i niewiele żelaza. Pietruszka zielona, pokrzywa, 

Żenszeń;  ginseng, wspiera układ nerwowy, pracę mózgu, funkcje poznawcze, regeneruje po chemioterapii, wzmacnia odporność, działa p/zakrzepowo. Stosować do 3 miesięcy.

Żurawina;  p/grzybicznie, p/nowotworowo, niszczy wolne rodniki tlenowe, działa korzystnie na serce, naczynia krwionośne, pomocna przy  reumatyzmie i artretyzmie.

Żylaki;  są to toksyny na ścianach arterii, zastój krwi rozszerza  naczynia, cytryna, cebula borówka, soki, oczyszczają naczynia.

Żywokost;  zaparcia, wrzody żołądka, uderzenia, złamania, biegunka, zap. płuc, oskrzeli, reumatyzm, rwa kulszowa, stawy, stany zapalne ścięgien.


9
9