Leksykon medycyny naturalnej część II (M-S)
Magnez; jeden z podstawowych pierwiastków życiowych – niedobory powodują dysfunkcje układu nerwowego – bezsenność, lęki, bóle głowy, zaburzenia pracy serca, arytmia, słaba odporność. Powszechne niedobory spowodowane są przetworzoną żywnością. Magnez spotkać można wszędzie – głównie w pełnych zbożach i zielonych warzywach.
Magnes; rozrzedza płyny – składniki łatwiej docierają do komórek, pobudza to funkcje życiowe.
Manayupa; desmondium adscedens, detoksykacja po lekach, pomocna przy alergiach, astmie.
Mammografia; wykrywa nowotwory będące w piersi 6-12 lat, wg badań The Lancet Oncology po mammografi są większe szanse na rozwój nowotworów. Roentgen w mammografi daje w efekcie raka popromiennego.
Marihuana; p/bólowo, p/nowotworowo, p/zapalnie, p/padaczkowo, pobudza pracę jelit, apetyt, poprawia ogólny stan zdrowia, poprawia psychikę.
Melisa; p/wirusowo, p/bakteryjnie, p/stresowo, mlekopędna, pomaga przy nerwicach, niepokojach, bezsenności.
Melatonina; hormon snu powstaje z serotoniny, zapobiega śmierci komórek, usuwa wolne rodniki, reguluje tarczycę, chroni DNA, pobudza układ odpornościowy, hamuje rozwój toksycznych czynników, chroni przed chorobami mózgu. Powszechne niedobory spowodowane sztucznym oświetleniem, kofeiną, lekami, szkodliwymi dodatkami.
MCT; Medium Chain Triglicerydes, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Olej kokosowy zawiera 60%MCT, palmowy 50%. Szybko i łatwo trawione i wchłaniane, duże zdolności do wzmocnienia odporności i poprawy stanu zdrowia, w przeciwieństwie do zwierzęcych kwasów nasyconych bardzo dobrze działają na organizm.
Medycyna; 1 biomedycyna – etnomedycyna, tradycyjna, naturalna, 2 alopatyczna, objawowa, klasyczna, 3 homeopatia, 4 ortomolekularna (L. Pauling – dieta + witaminy)
Migdały; mikroelementy, witaminy, NNKT, wzmacnia i leczy układ nerwowy oraz układ krążenia.
Mikrobiota; flora bakteryjna jelit – 100 rodzajów bakterii, biliony mikroorganizmów kluczowych dla naszego zdrowia.
Miód; pszczoły produkują więcej miodu niż potrzebują więc nie okradamy ich jedząc miód, należy pamiętać że to nie pokarm ale lek, więc stałe jedzenie miodu uodparnia na jego właściwości. W zależności od gatunku miód służy jako środek na wszystko – spadziowy jest p/wirusowy, p/bakteryjny, antybiotyk naturalny, gryczany na wątrobę i miażdżycę, rzepakowy na serce i choroby skóry, lipowy na sen czy grypę. wrzosowy na jelita, wielokwiatowy alergie i serce, mniszkowy na wątrobę i niedokrwistość, leśny na płuca, malinowy na niedokrwistość. Ponadto propolis to superantybiotyk, a mleczko czy pierzga są superodżywcze.
Mielina;. to cienka osłona połączeń nerwowych, jej uszkodzenie powoduje zaburzenia w przepływie impulsów elektrycznych (np epilepsja)
Migrena; ogólne zatrucie toksynami, alergie, stres, problemy menstruacyjne, nabiał, alergeny, alkohol, kofeina, szkodliwe dodatki, cukier, nadmiar białka. Mięta, melisa, szyszki chmielu, lawenda.
Mięta; migrena, bóle głowy, kolki, bóle, nadkwasota, bolesne miesiączkowanie, przejedzenie.
Miażdżyca; nadmiar wapnia, niedobory B12, zła dieta powodująca złogi w naczyniach krwionośnych – cholesterol służy do naprawy uszkodzeń naczyń spowodowanych złą dietą, używkami, tworzy złogu cholesterolowe. Dieta roślinna z dużą ilością świeżych soków, głównie marchew, jabłko, burak, czosnek, seler.
Mleczko pszczele; (pokarm tylko dla królowej która produkuje więcej larw niż waży i dla młodych pszczół) 120 substancji odżywczych w tym B12,C,H,PP, mikropierwiastki, hormony, aminokwasy, pomaga na wszystko.
Mniszek lekarski: przemiana materii, żółciopędny, cukrzyca, wypryski, wątroba, żołądek.
Morela; wit.B17 w pestkach stosuje się w kuracjach nowotworowych, wspomaga odporność.
Morwa biała; pobudza produkcję insuliny, redukuje poziom glukozy we krwi.
Mózg;. w 60% z tłuszczu (w tym z cholesterolu HDL) dlatego spożycie NNKT – Omega 3- jest bardzo ważne dla mózgu,25% energii pochłania mózg. Potrzebuje tlen, glukozę, witB, minerały. Neurony wzmacnia Żenszeń i Gingkobiloba. Program poprawy pracy mózgu; 1 odstawienie leków których skutki uboczne są szczególnie złe dla mózgu, 2 Nie obniżać ciśnienia – powoduje niedotlenienie, 3 ruch – spacer, zwłaszcza w lesie – lepsze krążenie – dotlenienie mózgu, 4 aktywność umysłowa rozwija mózg, 5 zmiany zwyczajów, nawyków – rozwija komórki mózgu, 6 sen – odpowiednia ilość snu, niedobór snu powoduje chaos i zaburzenia pracy mózgu, 7 kontrola emocji – stres powoduje zatruwanie i zakłócanie pracy mózgu, 8 używki, zwłaszcza palenie – jest ogromnym zagrożeniem dla mózgu, 9 prawidłowa dieta bogata w Omega 3, orzechy, owoce, warzywa, jak najmniej cukru i słodyczy.
Mononukleoza zakaźna; (wirus Epstein-Barr) choroba atakująca organizmy przerośnięte drożdżami i zakwaszone – nabiał i produkty zwierzęce.
MSG; glutaminian sodu (E621) – jeden z najbardziej szkodliwych i najpowszechniejszych dodatków do żywności, można go znaleźć w większości gotowych produktów – sosy, gotowe dania, półprodukty, konserwy, przyprawy, produkty sojowe, uzależnia bardziej niż heroina, mimo iż zagrożenie MSG jest dokładnie zbadane, prawie wszędzie się go stosuje, na czele z RP.
Mutageneza =GMO, produkty zmodyfikowane genetycznie, najbardziej najpowszechniejsza pszenica (ma 42 chromosomy a naturalna 14 ) produkty nie trawione przez organizm, ich odpadki zatruwają krew i komórki ciała, dając podstawę wielu powszechnym chorobom – alergie, autoimmunologiczne, nowotwory, itp. Dopuszczone w UE i RP.
Mykotoksyny; trucizny wytwarzane przez grzyby w celu zniszczenia innych grzybów, większość antybiotyków to mykotoksyny (penicylina).
MRT – Mediator Release Test- test dra M. Pasula – badanie wyglądu białych ciałek – normalne, martwe, powiększone. (czułość 94,5%, specyficzność 91,8%).
Muchomor czerwony; w przeciwieństwie do zielonego który jest silnie trujący, czerwony zawiera muscymol psychoaktywny, pomocny w dolegliwościach ukł. nerwowego – padaczka, Parkinson, regeneracja mózgu, zawiera też duże ilości wit.D. (prof. Ł. Łuczaj) Kwas ibutenowy który odpowiada za to że muchomor jest toksyczny ulega usunięciu w wyniku gotowania dokładnie pokrojonego muchomora w wodzie – wodę należy odlać. Podobnie działa suszenie w suszarce 1-2 dni w temp. 45 st a potem trzymanie w szczelnie zamkniętym słoiku przez 2-3 mies. w ciemności.
Nadkwasota; nie ma nadkwasoty, objawy spowodowane nie zamykaniem się zastawki oddzielającej żołądek od dwunastnicy. Nie istnieje podwyższona kwasowość, występuje tylko podwyższona głupota tych którzy o niej mówią. B. Bołotow.
.Nadciśnienie; w zasadzie też nie istnieje, każdy człowiek ma różne optymalne ciśnienie i trudno określić kiedy przekracza granice tego ciśnienia, jest to natomiast ogromny biznes Big Pharmy. Leki, mięso, kofeina podwyższają ciśnienie. Czosnek, głóg, cebula, pomidor, kozłek lekarski, pyłek kwiatowy, generalnie warzywa regulują. Odwodnienie zagęszcza krew i powoduje podwyższone ciśnienie.
Nadwrażliwość j. grubego; zła dieta to główna przyczyna, alkohol, ocet, marynaty, kofeina, napoje gazowane, mleko, tytoń, przetworzone jedzenie.
Naczynia krwionośne; oczyszczenie – 10 cytryn, 1kg miodu, 10 główek czosnku, wymieszać, na 7 dni do lodówki, pić 3-4łyżki przez 4 miesiące, krótka przerwa i powtórka.
Nawłoć pospolita;. moczopędna, choroby nerek, kamienie moczowe.
Nagietek lekarski; naturalny antybiotyk, p/grzybiczny, p/wirusowy, p/bakteryjny, żółciopędny, choroby wątroby i śledziony, zakażenia, oparzenia i odmrożenia – regeneracja naskórka. ocet – ocet jabłkowy + świeże kwiaty 4 tygodnie w ciemnym miejscu, potrząsać. Olej – oliwa + suszone kwiaty na 6 tygodni w ciepłym, potrząsać, do lodówki.
NNA – naturalny najsilniejszy antybiotyk; pokrojona cebula, wyciśnięty czosnek, utarty korzeń imbiru (po 0,25 szkl) 2 łyżki utartego chrzanu, 2 łyżki utartej kurkumy, 2 pokrojone papryki czili, 700 ml octu jabłkowego – wymieszać, zamknąć w szklanym słoju na 2 tygodnie wstrząsając. Przecedzić przez gazę, wlać do ciemnej butelki. Podawać 6x 1 łyżeczkę w kieliszku wody, profilaktycznie – 2x dziennie.
Nerki; .skrzyp polny, nawłoć pospolita, perz, lubczyk, oczyszczenie wg Walkera – arbuz + chleb razowy przez 7 dni. Soki – marchew, burak, ogórek, seler, pomidor, cytryna. Im większe zakwaszenie tym gorzej z nerkami.
Nerwice; kozłek lekarski, szyszki chmielu, sok – marchew, seler, sałata, nerwica serca – melisa, szyszki chmielu.
Neurotoksyny; trucizny szczególnie niebezpieczne dla ukł. nerwowego – np fluor, rtęć, odchody pasożytów, bakterii, uszkodzone białka. Trudno je usunąć. Pomagają glistnik, kolendra, babka płesznik, ostropest.
NIA – Natural Infection Absorption – terapia dra G.Ashkara, ciecierzyca w ranie absorbuje płyn tkankowy w surowicy – w miejscu gromadzenia toksyn. Gdy mamy dużo toksyn węzły chłonne przepuszczają je do ciała, a uśpione toksyny pod wpływem napromieniowania uaktywniają się i działają we krwi i w organach.
Niacyna; wit.PP (B3) bardziej aminokwas niż witamina, pomaga przy każdym problemie – uczestniczy , w większości procesów biologicznych, choroby psychiczne to niedobory niacyny. Dzienna dawka 3x 1000-5000mg
Niedotlenienie; powszechne zjawisko, sztuczna żywność nie zawiera tlenu, podobnie napoje, pokarm o odczynie kwaśnym źle przerzuty, powoduje duże zużycie tlenu. Oddychanie przeponowe, spacery, zwłaszcza w lesie, wietrzenie pomieszczeń, żywność świeża owoce i warzywa dostarczają więcej tlenu.
NLPZ; Niesterydowe leki przeciw zapalne. Aspiryna, Ibuprofen, Naproksen, Ketonal, Zawierają metale ciężkie co przyczynia się do zgonów i poważnych chorób.
Nietolerancja pokarmowa; wytwarzanie przeciwciał spowodowane nie uczuleniem na określone produkty lecz na toksyny w nich zawarte – np nie na pszenicę ale duże ilości glifosatu. Reakcja natychmiastowa IgE ok 50% przypadków, IgG kilka procent może mieć miejsce nawet po kilku tygodniach.80% objawów dotyczy białek i ich stanów zapalnych – Dieta naturalna – niskobiałkowa jest najlepsza.
Nietolerancja glutenu ; nadwrażliwość na gluten, słabsza od celiakii, gluten jest zbyt modyfikowany i zbyt zatruty chemikaliami aby go organizm tolerował, żaden człowiek nie powinien jeść pszenicy, a najlepiej zbóż zawierających gluten – oprócz pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia.
Nowotwory; A. Moritz napisał książkę ,,Rak nie jest chorobą” i to prawda. Komórki nowotworowe ma każdy to naturalna ochrona organizmu przed toksynami komórki rakowe gromadzą toksyny i chronią komórki naszego ciała. Rak to największy biznes po chorobach serca, grube miliardy USD rocznie. W A. Rybczyńskiego rak to grzyb, dr O. Truss uważa że to Candida, czyli odmiana grzyba, S. Gładkov ,,Rak to fizjologiczny obraz rozkładu człowieka”, M. Tombak; ,,Końcowe stadium choroby całego organizmu”.. W Polsce rocznie umiera 100 tys. w USA 500 tys, we Francji 250 tys. I liczba systematycznie rośnie.
Noni; owoce, gorączka, bóle, menopauza, prostata, pamięć, SM, astma, alergie, depresje, Parkinson, dobry sen.
NNKT; Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – niezbędne czyli trzeba ich dostarczyć, większość niestety ma niedobory – dobre źródło to avocado, orzechy, nasiona, oleje zimnotłoczone z olejem lnianym na czele.
Ocet jabłkowy; C2H6O5 – kwas jabłkowy regeneracja jelit i nerek, p/zapalnie, p/śluzowo, odkwasza, ma odczyn zasadowy, grzyby, bakterie, metabolizm, grzybice, egzemy, nadwaga, grypa, dna moczanowa, zap. stawów, stany zapalne, żylaki, obniża poziom cukru, szklanka wody + łyżka octu przed posiłkiem poprawia trawienie. Ocet winny C2H4O2 – kwas octowy niszczy czerwone krwinki, uszkadza komórki wątroby. nadaje się na okłady i stłuczenia – zewnętrznie.
Oczy; kwasy Omega 3, wit. A,E,C, sok marchew jabłko morela jagody borówki, dynia, cynk, okłady z jarmużu.
Oczyszczanie; im więcej toksyn tym trudniej aby komórki prawidłowo funkcjonowały. Oczyszczenie promują; mniszek lek, karczoch, ostropest, liście poziomki. M. Tombak zaleca; 1 ł. soli gorzkiej rano, potem popijać cały dzień tylko 2 l. wody, 900 g soku z grapefruita, 900 g soku pomarańczowego, 200 g soku cytrynowego, jeść tylko cytrusy. Nerki wg Walkera – 7 dni jeść tylko arbuz i chleb razowy, wątroba – sok z karczocha i z cytryn, olej z ostropestu, sok z mniszka lek. Toksyny odkładają się w złogach. w zdrowym organizmie następuje samooczyszczanie, w słabym prowadzi do chorób – choroby nie należy usuwać ale wspomagać proces oczyszczania.
Odporność; naturalna (na kontakt z zarazkami) i nabyta – 80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach – stan jelit jest b. ważny – naturalne odżywianie. Odporność poprawia; kurkuma, goździki, cynamon, mięta, czosnek, cebula, imbir, pieprz, chili, vilcacora, jeżówka, echinacea, rokitnik, krwawnik, liście brzozy, skrzyp polny, jemioła, bylica piołun.
Ogórek;, oczyszcza krew, cukrzyca, nadwaga, zatwardzenie, egzemy, łuszczyca.
Oman wielki; antybiotyk, p/zapalnie, p/grzybicznie, moczo i żółciopędny, zaburzenia przem. materii.
Omega; kwasy tłuszczowe – NNKT, Omega 3 najważniejszy – kwas ALA – alfalinolenowy, powszechne niedobory Omega # owocują umieraniem komórek z braku tlenu – ALA transportuje tlen do komórek. Ryby zawierają niewiele Omega3 (5% w 100 g, oprócz tego to nie jest Omega3 tylko DHA EPA który organizm musi przetworzyć w Omega3) Najbogatszy jest Olej lniany tłoczony na zimno – 55% w 100g, także konopie, orzechy, jabłko, migdały, avocado. Omega6 – kwas linolenowy zawarty gł. w olejach słonecznikowym, sezamowym, winogronowym reguluje metabolizm, Omega 9 – kwas oleinowy. Spożywamy za mało Omega3 a za dużo Omega 6. Idealny skład ma olej lniany- 55% Omega3, po 15% Omega6 i 9, 15% kwasów nasyconych.
Oparzenia; olej lniany, aloes, jeżówka, lawenda.
OPC; wyciąg z pestek winogron, silny antyutleniacz, działa p/zapalnie.
Opryszczka; czosnek, melisa, jeżówka, kapsaicyna, dziurawiec.
Orkisz; prawdziwy orkisz, ten nie modyfikowany, jest prastarym zbożem, które nie przyswaja nawozów sztucznych, zawiera naturalny antybiotyk – rodanek, jest bogaty w środki odżywcze, trawa orkiszowa świetnie nadaje się na oczyszczenie i dowartościowanie organizmu.
Ostropest plamisty;. zawiera sylimarynę – synteza białka, detoksykacja, zaburzenia trawienne, wątroba, trawienie, nowotwory, łuszczyca, udar, miażdżyca
Orzechy; bogate w kwasy Omega3, mikroelementy i witaminy, aminokwasy. Orzechy włoskie bogate w kwasy tłuszczowe, wzmacniają układ nerwowy, okłady z liści na zap. skóry, rany nieżyt jelit.
Osteoporoza; dużo ruchu powoduje mniejszą utratę wapnia, która to powoduje mniejszą gęstość kości i ich łamliwość. Wapń organiczny w orzechach, sokach, zielonych warzywach jest łatwo przyswajalny, wapń nieorganiczny w mleku słabo przyswajalny – kraje o dużym spożyciu mleka to kraje o dużej ilości osteoporozy (USA, Skandynawia). Gotowanie utrudnia przyswajanie. przetworzone jedzenie, palenie, dużo glutenu. Kapusta, mniszek, skrzyp polny, pietruszka, sezam!!! avocado zawiera wapń z fosforem.
Ozon; działa p/bakteryjnie, p/wirusowo, pobudza odporność W niektórych krajach – Chiny, Rosja, Hiszpania, Portugalia, Włochy dozwolone jest dożylne podawanie ozonu.
Papaja; p/bakteryjnie, p/zapalnie, papaina leczy stany zapalne jelit, infekcje i choroby jelit.
Pasożyty; każdy z nas ma i potrzebuje pasożyty, ale jeśli ich liczba przekroczy racjonalną ilość mogą być problemy – głównie zatrucie odchodami pasożytów. Zła dieta – cukier, kawa, alkohol, przetworzone produkty, promuje rozwój pasożytów, prawidłowa – naturalna pomaga trzymać je pod kontrolą. Piołun, goździki, nalewka z czarnego orzecha, olive tree oil, czosnek, cebula, pestki dyni, błonnik, olej z oregano, oman wielki to środki antypasożytnicze.
Parkinson; zaburzenia neurologiczne spowodowane metalami ciężkimi w pożywieniu które to uszkadzają komórki mózgu i utrudniają przekazywanie impulsów. braki kwasów Omega 3 (olej lniany) Owoce i warzywa to najlepszy pokarm, gra w brydża, kwas foliowy, dziurawiec, orzechy.
Papryka; zawiera flawonoidy, kapsaicynę – antyoksydant, działa na trawienie i dolegliwości żołądkowe, na apetyt, nowotwory, cukrzycę.
Pauling Linus; jedyny dwukrotny noblista (indywidualnie). odkrywca witaminy C, twórca medycyny ortomolekularnej (orto-właściwy) opartej na zdrowym stylu życia i niezbędnych suplementach, za co został wyklęty przez świat medycyny.
Perz; kłącze – moczopędny, kamica nerkowa i żółciowa, niewydolność wątroby, miażdżyca. cukrzyca.
Pieprz czarny; pobudza wydzielanie śliny wzmacniając trawienie węglowodanów.
Penicylina; dr A. Rybczyński wyhodował z komórek nowotworowych grzyby penicillinum – czyli penicylina powoduje raka. Trucizny wydzielane przez grzyby przeciw bakteriom a używane w antybiotyku tworzą klimat korzystny dla grzybów nie dla bakterii, dlatego antybiotyki powodują ich rozrost i podatność na infekcje, grzybice, depresje, choroby autoimmunologiczne.
Pietruszka: działa moczopędnie przy chorobach nerek i pęcherza, pełna gama witamin i mikroelementów.
Pigwa; owoc, działa pomocniczo przy artretyzmie, wrzodach.
Plastik; plastikowe opakowania w tym i butelki zawierają trujący alkohol izopropylowy który przenika do wody czy produktu, po odstawieniu wszelkiego plastiku alkohol ten znika z organizmu w ciągu 3 dni i poprawie ulega nasz ogólny stan.
Post; najlepszy lek przy każdej chorobie, profilaktycznie raz w tygodniu 24 godzinny post, przy dolegliwościach post połączony z leczeniem naturalnym.
Por; działa antyseptycznie, pomocny przy zatwardzeniu, bronchicie.
Pomidor; likopen w pomidorze to silny antyoksydant, oczyszcza krew, wzmacnia odporność, naczynia krwionośne, pomaga przy prostacie.
Pomarańcza; karetoneidy, fitochemikalia, kwas foliowy, flawonoidy, AIDS, infekcje, wzrok, rak. podagra, kamienie nerkowe.
Pierwiosnek Lekarski; p/bakteryjnie, p/wirusowo, p/zapalnie, p/grzybicznie, moczopędnie, rozkurczowo, stany zapalne układu moczowego i nerwowego, przeziębienie, kaszel, gorączka, bezsenność.
Porzeczka : napar z liści p. czarnej na zapalenie płuc, reumatyzm, artretyzm, bogata w wit.C.
Podagrycznik pospolity; podagra, reumatyzm, nie gojące rany.
Pokrzywa; kamica, nerki, anemia, reumatyzm, dna moczanowa, oczyszcza z toksyn, p/bakteryjnie, p/wirusowo, ch. wątroby, śledziony, skóra, włosy, bóle pleców.
Polifenole; największa grupa naturalnych antyutleniaczy – hamują nadmierne działanie wolnych rodników tlenowych, syntetyczne nie są skuteczne, występują w roślinach, budują odporność na choroby.
Piołun; bylica piołun, odkażająco, p/grzybicznie, p/zapalnie,
Poziomka; miażdżyca, bóle wątroby, niedokrwistość, apetyt, wzmocnienie odporności.
Półpasiec; wirus VZV, słaby układ odpornościowy, melisa, papryka, tarczyca bajkalska, passiflora, lukrecja.
Podagra; nadmiar kwasu moczowego, słaba praca nerek, dieta bogata w puryny, zakwaszająca, zmiana na roślinną z dużą ilością soków owocowo – warzywnych.
Potas; odpowiada za przewodzenie impulsów nerwowych, niedobory rzadkie, owoce zwłaszcza banany, pomarańcze.
Pijawki; ślina zawiera hirudynę działającą silnie przeciwzakrzepowo – rozpuszcza zakrzepy, rozszerza też naczynia krwionośne; miażdżyca, stopa cukrzycowa, zawały, udary, ciśnienie zbyt wysokie.
Pole elektromagnetyczne; każdy żywy organizm a także martwe obiekty mają własne pole elektromagnetyczne i emitują energię o określonych częstotliwościach, np pleśnie 80-140 kHz, bakterie, robaki 300-450 kHz, dzięki czemu można zwalczać je prądami o niskich częstotliwościach (zappery)
Priony; mikroorganizmy zbudowane tylko z białek, atakują system nerwowy, układ immunologiczny nie atakuje ich, tworzą reakcje łańcuchowe wpływając na zwykłe białka zmieniają ich strukturę. Znajdują się głównie w mięsie podawanym zwierzętom.
Preven CA; silny antyoksydant, regeneruje wątrobę, wzmacnia, uzupełnia składniki, w pestkach winogron, czosnku, lucernie, ostropeście.
Probiotyki, prebiotyki; probiotyki to bakterie jelitowe (ok 2 kg masy ciała) które biorą udział w trawieniu oraz w wielu funkcjach organizmu, prebiotyki to pokarm dla bakterii np błonnik rozpuszczalny w wodzie – owoce, warzywa, zboża i nierozpuszczalny – ligniany, otręby. Najlepsze źródło probiotyków to produkty kiszone. Ponad 90% probiotyków na rynku jest złej jakości, często bez kontroli skutków produkcji.
Propolis; 300 substancji leczniczych, antybiotyk – p/bakteryjnie, p/wirusowo, p/zapalnie. Na grypy, infekcje, pamięć, oparzenia odporność, alergie, rany, wrzody, choroby skóry.
Prostata; olej kokosowy, palma sabałowa, pyłek kwiatowy, dynia i pestki dyni – cynk, oczyszczenie jelita grubego, zmiana stylu życia – ruch, dieta roślinna, siemię lnu i olej lniany, soki – marchew, braki, ogórki.
Pszenica; dawna pszenica miała 14 chromosomów, obecna 44-48, w efekcie komplikacji budowy jest ona niestrawialna dla organizmu, w efekcie choroby i dolegliwości. Gluten jest traktowany jako obce ciało – w efekcie choroby autoimmunologiczne. Odrzucenie pszenicy a nawet glutenu ogólnie to podstawowy krok dla pokonania większości dolegliwości. W 1977 rozpoczęto akcję promocji pszenicy jako ,,zdrowej żywności. (senator G. McGovern, lobbysta producentów pszenicy), Ziarno jest poddawane ok 20 procesom chemicznym aby osiągnąć maksimum korzyści z pszenicy, w efekcie staje się obcą dla ciała trucizną.
Przeczyszczenie; błonnik, babka płesznik, to nieszkodliwe dla organizmu formy usunięcia zatwardzenia, także suszone śliwki.
Przeziębienie; soki marchew, jabłko, cytryna, grapefruit, duże dawki wit.C i D, ocet jabłkowy, patrz NNA.
Ptasia grypa; H5N1, jedna z wielu sztucznych histerii podczas której zmarłó 60 osób, bez pewności że to ptasia grypa, dowodów brak do dziś.
Puryny; związki podnoszące poziom kwasu moczowego w organizmie, zawiera je mięso, nabiał, ryby, alkohol, ocet.
Pyłek kwiatowy; zawiera ok 250 substancji korzystnych dla zdrowia, działa p/zapalnie, p/rakowo, p/wirusowo, p/bakteryjnie, jest antybiotykiem zatem. Zawiera wszystkie substancje potrzebne człowiekowi, pomocny w wielu problemach np alergie czy żylaki, przeziębienia, osłabienia, anemie, niedobory.
Psychika; wg M. Tombaka każda ch9oroba ma swe psychiczne podłoże – pozytywne myśli, emocje, uczucia odgrywają kluczową rolę w zachowaniu organizmu w stanie zdrowia i harmonii.
Promieniowanie UV; promienie UV słońca, zwłaszcza o wschodzie i zachodzie regenerują i odmładzają komórki, działają bakteriobójczo, wzmacniają organizm, prowadzi go do samoleczenia. nawet myśl emituje UVC ( podczerwień – 780-1100 nm, widzialne 380-780 nm, ultrafiolet A-320-380, B-280-320, C- 200-280).
Rany: nagietek, żywokost, arnika, gingko biloba.
Rdestowiec ostrokończasty; oczyszcza z toksyn i metali ciężkich, działa p/wirusowo, p/grzybicznie, p/zapalnie. Antybiotyk, chroni nerwy, poprawia ukrwienie, borelioza, menopauza, rak piersi.
Rdest ptasi; choroby dróg moczowych, stany zapalne żołądka i jelit, biegunka, niewydolność wątroby.
Refleksoterapia; masaż stóp który usuwa blokady energetyczne.
Refluks; osłabienie mięśnia zwieracza – kwasy żołądkowe wracają o przełyku (medycyna stosuje inhibitory pompy protonowej które blokują wydzielanie kwasów żołądkowych). Koniczyna czerwona, wit A,E, magnez, nie popijać posiłków, nie pić prze snem, sok z aloesu.
Reiki; energia życiowa, światło, uniwersalne źródło – to co wysyłamy powraca do nas, dawca reiki jest tylko kanałem przekazu energii – sił uzdrawiających.
Reumatyzm; wg Tombaka to nadmiar kwasu moczowego, sok marchew, burak, seler, szpinak, ogórek. Olej lniany i z wiesiołka, herbata nerkowa Breussa, szałwia.
Rokitnik; niezwykle pomocny przy nowotworach, wrzodach, udarze, wiąże toksyny, czyści krew, zakrzepy, zlepianie płytek, przyśpiesza gojenie ran, wzmacnia włosy, działa p/wirusowo, p/bakteryjnie, p/zapalnie, p/bólowo.
Róża, owoc; idealny przy przeziębieniach, osłabieniu, złapaniu infekcji, odczyn zasadowy, buduje odporność, bogata w wit.C.
Równowaga kwasowo – zasadowa; reguluje ją wapń stąd powszechne jego niedobory i osteoporoza, równowaga to 7,35 – 7,45 PH, zakwaszenie do 5-6 powoduje deficyt tlenu i rozwój patogenów. Nowotwory giną w środowisku zasadowym. Typowa dieta powoduje duże zakwaszenie; mięso ok. 4PH, ryby 4-6PH, drób 3PH, piwo i sery 6PH, białe pieczywo 5,6PH, warzywa i owoce 7-7,5PH, dobra woda ok 9PH.
Rozmaryn; . działa korzystnie na układ nerwowy, serce, żylaki, grypę, kaszel, ogólnie wzmacnia. Razem z lawendą pomaga w zaburzeniach i stresach.
Rooibois;. herbata z czerwonokrzewu, bez kofeiny/teiny, zawiera mniej garbników dlatego są lepiej wchłaniane. bogata w mikroelementy, wit.C.
Różeniec górski; roślina adaptogenna działa wielokierunkowo, w Rosji do 1969 oficjalnie leczono nią zaburzenia neurologiczne. Daje odporność, energię, poprawia pamięć, ukrwienie mózgu, działa p/zapalnie.
Rtęć; Największa ze wszystkich trucizn – Pliniusz Starszy 1 ne, Chorób spowodowanych przez ,,żywe srebro” nie sposób zliczyć. Paracelsus. Niszczy mózg psychikę, kumuluje się powoli, na początku bezobjawowo. Wiele chorób to nic innego jak zatrucie rtęcią – SM, Autyzm, Parkinson, i wiele innych. Główne źródła; plomby amalgamatowe, szczepionki.
Ruta zwyczajna; astma, apetyt, bóle głowy, stany zapalne oczu, dolegliwości żołądkowe.
Rumianek; p/zap, p/skurczowo, p/bólowo, płukanie jamy ustnej, okłady na skórę, bezsenność, zaburzenia pracy żołądka.
.Ryby; są uważane za zdrowy pokarm, niestety to tylko jeden z licznych mitów. W rybach znajduje się ok 900 substancji chemicznych (tytoń ma ok 400) istotnie wpływających na stan zdrowia – antybiotyki, pestycydy, olej ryb blokuje produkcję insuliny co prowadzi do cukrzycy, mit o kwasach, Omega 3 – 100 g ryby zawiera ok 3-5 g Omega 3 a 100 gram oleju lnianego 50-55g. Poza tym nie jest to dokładnie NNKT tylko metabolity – EPA, DHA. Olej rybi gotowany jest szkodliwy wręcz toksyczny – Japończycy jedzą ryby na surowo. Ryby uodporniły się na antybiotyki dlatego są pełne różnych bakterii, są też genetycznie zmienione, ryby hodowane są toksyczne bardzie niż mięso czy jaja o 50%, karma ryb na całym świecie to suchy granulat – pestycydy, antybiotyki, chemikalia, rtęć, dioksyny, coraz powszechniej mają zmiany nowotworowe, badania są fałszowane, naukowcy mówiący prawdę o rybach uciszani.
Rybczyński Anatol; wybitny naukowiec wg niego nowotwór to komórka grzybiczna, pasożytnicza, mutując upodabnia się do ludzkiej. Zaleca czysty krzem. Podobnie dr Simoncini uważa raka za pospolity grzyb i leczy go wodorowęglanem sodu.
Rwa kulszowa; zapalenie nerwu kulszowego – dolne plecy i pośladki, pokrzywa, wierzba, gorczyca, imbir.
Salicylany; związki które rozrzedzają krew powodując jej mniejszą krzepliwość a przez to lepsze dotlenienie, zmniejszają ryzyko zatorów, zawałów, udarów. Sztuczne są szkodliwe (aspiryna) powodują skutki uboczne jak astma, katar, niewydolność wątroby. Naturalne są bezpieczne; curry, kurkuma, imbir, pomidory, chilli, oliwki, pomarańcze, ananas, avocado, daktyle.
Samopsza; dawna odmiana pszenicy o strukturze genetycznej 14 chromosomów – pszenica ma ich 40 i przez to jest niestrawialna dla człowieka. Zawsze jest ekologiczna – dodatek nawozów czy środków ochrony powoduje jej zamieranie, nie można też jej modyfikować. Gluten jest lekkostrawny, w przeciwieństwie do pszenicy dzisiejszej która już nic wspólnego z dawną nie ma.
Selen; nowotwory, HIV, serce, odporność, blokuje wolne rodniki, detoksykacja, arterioskleroza, mleko krowie zawiera znacznie mniej selenu od mleka ludzkiego (także wit.B) czosnek, cebula, por, zboża, orzechy.
Serce; koniczyna czerwona, głóg, melisa, miłorząb, rozmaryn, melisa, szyszki chmielu, warzywa i owoce, olej lniany i kokosowy – zmniejsza lepkość krwi, D. Ornish leczył choroby serca wegetarianizmem i medytacją.
Sen; niezbędny dla regeneracji komórek, oczyszczania z toksyn, naprawy, wzmocnienia odporności, sen przed północą najbardziej regeneruje. Po fazie NREM następuje głęboki sen REM podczas którego następuje usuwanie toksycznych białek min z mózgu. Melatonina to enzym który przygotowuje do snu, podczas snu jej poziom spada. Ciemność, dobre promieniowanie, odpowiednio ustawione łóżko, służą korzyścią dla snu, także nie przejadanie wieczorem i nieoglądanie TV i agresywnych programów, harmonia w domu, unikanie alkoholu, kawy, tytoniu, zdrowy ruch – spacer, medytacja, to czynniki wspomagające dobry sen.
Serdecznik; nerwice serca, arterioskleroza, choroby układu nerwowego.
Schizofrenia; zatrucie mózgu metalami ciężkimi, w tym rtęcią (plomby amalgamatowe, leczenie kanałowe) niedobory NNKT. Olej lniany, orzechy, owoce.
Serotonina; hormon z którego powstaje melatonina – hormon snu. Poziom serotoniny reguluje dziurawiec.
Sezam;.tahini – pasta z sezamu to najbogatsze źródło dobrze przyswajalnego wapnia, także sporo mikroelementów, białko, tłuszcz.
Siara; colostrum, wodnista cieć wypływająca z piersi matek po urodzeniu dziecka, zawiera przeciwciała matki które tworzą wystarczającą barierę ochronną na całe życie dziecka, szczepienia niszczą tą barierę i powodują poważne skutki uboczne dla małego dziecka. Mleko matki zawiera także przeciwciała – głównie immunoglobulinę A, co czyni skuteczną barierę dla szkodliwych czynników – gł. bakterii (wirusy nie istnieją)
Stwardnienie rozsiane – sclerosis multiplex. Choroba zwana autoimmunologiczną, nadaktywność układu odpornościowego, zwyrodnienie układu nerwowego – przeciwciała atakują własne komórki – stosuje się leki immunosupresyjne (9 mld USD rocznie zysku) a potem chemioterapię aby jeszcze bardziej osłabić odporność!!! Stan chorego pogarsza się i jest chory do końca życia. Podstawowy problem to znaleźć przyczynę aktywności przeciwciał a potem ją usunąć (może to być rtęć z plomb amalgamatowych, leczone kanałowo zęby, toksyny z pożywienia i kosmetyków, pasożyty) i wzmocnić odporność – duże ilości słońca – wit. D + K2. W tej chorobie mielina – osłona neuronów ulega uszkodzeniu i dochodzi do zakłócenia pracy mózgu. Duże ilości słońca wzmacniają odporność, awitaminoza przewlekła i demineralizacja. Olej lniany, wit. B kompleks.
Siemię lniane; choroba wrzodowa, choroby układu pokarmowego, olej na oparzenia i profilaktycznie jako najlepsze źródło NNKT.
Serotonina; hormon z którego powstaje melatonina.
Składniki odżywcze; rośliny mają miliony składników odżywczych, nauka poznała kilkaset i to nie do końca, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny to podstawa naszego zdrowia i dobrostanu.
Skóra; komórki skóry jak i inne, są w stałym podziale i stale potrzebują środków odżywczych – szczególnie NNKT, witaminy C,A. Skóra pokryta jest cienką warstwą tłuszczu która pełni funkcje ochronne, stosowanie środków chemicznych niszczy tą ochronę, najlepsza do mycia jest ciepła woda, oleje kokosowy, lniany, konopny, avocado, na choroby nagietek, rumianek, aloes, miód.
Skrzyp polny; krwiotwórczy, moczopędny, zawiera krzem potrzebny włosom, pomocny w chorobach płuc, służy do przemywania ran, tworzy tkankę kostną.
Słońce; najlepsze źródło wit.D, najwięcej w południe (prof, Nieumywakin) dostarcza promieniowanie ultrafioletowe UV niezbędne dla zdrowia ciała i ducha. Składa się z trzech frakcji; A, B (ultrafiolet) C (podczerwień, niewidoczny dla oka, bakteriobójczy).
Soda oczyszczona; wodorowęglan sodu, najtańszy lek na świecie, jest w ślinie, chroni żołądek przed stanami zapalnymi, działa natychmiast, reguluje ph tlenu
Sosna; mikroklimat lasu jest szczególnie korzystny dla naszego organizmu, a sosna jest tu wyjątkowa – infekcje, zatoki, zapalenia. Syrop z młodych pędów sosny i pyłek sosnowy to naturalne antybiotyki.
Szyszynka; główny gruczoł układu hormonalnego, siedlisko ,,duszy”, ,,trzecie oko” pierwotny odbiornik i nadajnik fal elektromagnetycznych. Złe funkcjonowanie = gorsza percepcja.
Sól; chlorek sodu NaCl; służy do tworzenia silnego soku żołądkowego składającego się z enzymów i kwasu solnego HCl. Wg Bołotowa tylko 2% soku żołądkowego służy do trawienia a 98% trafia do krwi i rozpuszcza zniszczone, obumarłe, uszkodzone komórki, w tym i rakowe. Sól jest niezbędna do tych działań – sól kłodawska, z Wieliczki, morska, nie oczyszczona, a nie biała sól z marketu. Pijemy osoloną wodę, ssiemy kryształki soli. Pomocna jest w każdej dolegliwości, zwłaszcza na zakrzepy, otyłość, cukrzycę, ,,nadciśnienie”, nowotwory, choroby skórne, łupież, infekcje. Biała sól przemysłowa to trucizna – dodaje się do niej wodorotlenek glinu (aluminium) aby była sypka, odkłada się on w synapsach prowadząc do wielu schorzeń (Alzheimer). Sól niszcząc wrogie komórki jest doskonałym lekiem na każde schorzenie – włącznie z białaczką czy nowotworami. Kilka razy dziennie ssać kryształki soli – wspomaga to produkcję kwasu solnego, poprawia ciśnienie osmotyczne (komórkowe) co ułatwia przyswajanie.
Srebro; p/bakteryjne, p/zapalnie, zwiększa odporność, leczy niegojące rany, stosowano je przed erą antybiotyków w szpitalach, właściwe srebro to niejonowe, krystaliczne
Stawy; problemy ze stawami to najczęściej przekwaszenie organizmu – nadmiar produktów zwierzęcych, brak ruchu, nierozpuszczalny wapń pochodzenia zwierzęcego, kryształki kwasu moczowego (produkty zwierzęce, gotowane, przetworzone, mleko, cukier, gluten), odkładają się powodując ból, zapalenia. Dieta warzywno – owocowa, dużo soków, wit. C.P.
Sterydy; uszkadzają wątrobę, obniżają wydzielanie hormonów przez nadnercza, powodują dysbiozę jelit i niszczą odporność, w niektórych przypadkach powodują śmierć, odstawianie sterydów powinno być stopniowe.
Stłuczenia; arnika, żywokost, dziurawiec.
Stokrotka; miażdżyca, nadciśnienie, stany zapalne powiek, przemiana materii, nieregularna menstruacja, działa moczopędnie, przeczyszczająco.
Stres; podczas stresu wydzielany jest kortyzol, zakłóca to pracę całego organizmu w tym i układu nerwowego, następuje zakwaszenie i spadek odporności. Naturalna lawenda i olejek lawendowy obniżają poziom stresu. Stres oksydacyjny -starzenie komórek na wskutek toksyn w organizmie, promieniowania jonizującego, leków i zabiegów medycznych.
Szałwia; stany zapalne jamy ustnej, dziąseł, stany zapalne ogólnie.
Szczeć pospolita; działa moczopędnie, napotnie, oczyszczająco, borelioza, artretyzm, dna moczanowa, reumatyzm, żółtaczka, choroby skóry, osteoporoza, zapalenia, w tym stawów, wzmacnia odporność.
Szczepionki; DTP -1957, nie zanotowano spadku zachorowań, natomiast u tysięcy doszło do uszkodzenia mózgu (J. Shoppick – Nieznana medycyna 2012) ta szczepionka jak i inne klasyczne szczepionki zawierała thiomersal – 49% rtęci, DNA padłych zwierząt, formaldehyd, fenol, sorbitol, metale ciężkie. Usuwa naturalną odporność, niszczy witaminy i mikroelementy).
Szpik kostny; powstaje w nim krew – komórki krwi, aplazja czyli zanik szpiku może być spowodowany chemio i radioterapią.
System medyczny; w USA 16% PKB rocznie wydaje się na medycynę (w 2007 to 2,3 blna USD) i Amerykanie są najbardziej schorowanym społeczeństwem, wprowadzenie Obamacare przez Obamę spowodowało ogromne podrożenie składek medycznych i bankructwo wielu rodzin. W R wydaje się ok 4% PKB na medycynę, dodatkowo ok 30 mld zł na prywatną opiekę medyczną (Zdrowie bez leków 7/2020) (W USA 250 mld USD rocznie) W 2001 800 tys. zmarłych od błędów medycznych w USA. Podczas strajków lekarzy śmiertelność w szpitalach spada o 50% (Nexus 3/59) Choroby jatrogenne – spowodowane leczeniem, zajmują 3 miejsce po chorobach układu krążenia i nowotworach. Zarówno kształcenie medyczne jak i badania naukowe są finansowane przez kartele które mają pełną kontrolę nad produkcją lekarzy wypełniających rolę dealerów karteli i generujących im ogromne zyski. Począwszy od XX wieku Rockefeller Foundation stopniowo wprowadzała medycynę allopatyczną (chemiczne leki) do uczelni, przyznając fundusze tym które akceptowały medycynę na bazie ropy naftowej, jednocześnie niszcząc niezależne uczelnie i lekarzy bazujących na medycynie naturalnej. Doprowadziwszy do takiego stanu początkowo umożliwiając socjopatycznym finansistom takim jak J. Rockefeller umieszczanie farmaceutyków w centrach opieki zdrowotnej a następnie pozwalając kartelom farmaceutycznym, żywnościowym i finansowym, na tworzenie społeczeństwa chorego, otyłego i uzależnionego od leków oraz wyrobów medycznych. (Zdrowie bez leków 8/20)
Śluz; przyczyna wielu schorzeń, pochodzi z produktów zwierzęcych i roślinnych gotowanych – w jelitach fermentują i gniją, wydzielają toksyny do organów ciała. Zapalenia są konsekwencją tego procesu. Do naturalnego procesu oczyszczania dochodzą trucizny z nabiału, słodyczy, pieczywa, itp.
Świetlik; stany zapalne powiek, przemywanie oczu.0