Permakultura

Dzisiejsze rolnictwo to już w zasadzie nie jest rolnictwo ale masowa produkcja pseudożywności. Rolnicy to już nie są rolnicy ale producenci paszy dla bydła ludzkiego tak aby szkodziła ludziom jak najbardziej. Oczywiście większość producentów żywności  robi to nieświadomie  ale jednak to robi. 90% rynku zbóż jest w rękach 4 korporacji; 3 amerykańskich i 1 holenderskiej. Te same cztery korporacje mają w swych rękach 70% żywności. Korporacje kontrolują świat produkcji ,,żywności”  i robią to tak, by ,,żywność” jak najmniej przypominała żywność. Kontrolują produkcję poprzez masę idiotycznych przepisów, system dopłat, dotacji, które dostają ci  stosujący się do zasad systemu. Dziś już można dostać pieniądze za nieprodukowanie żywności, ograniczenie produkcji a nawet jej niszczenie dlatego naturalni rolnicy muszą mieć droższą żywność i są mniej konkurencyjny ponieważ normalne rolnictwo jest złe i nie dostaniesz na nie dotacji. To co jest dobre jest zabronione przepisami, to co jest złe jest dotowane i dozwolone.  Rolnictwo ekologiczne często nie ma nic wspólnego z ekologią i jest kolejnym sposobem na  wyciąganie od ludzi pieniędzy. Na tej stronie będę się dzielił z wami  uwagami na temat rolnictwa najbardziej naturalnego czyli wartościowego – permakultura lub też  uprawa regeneratywna. 

Praca na ziemi jest czymś absolutnie podstawowym. Ziemia jest wszystkim. To nie jest forma terapii ale powrotu do rzeczywistości.   To jest nieustanne odradzanie się życia. W. Wysmulek.

Permakultura to jest intuicyjna uprawa ziemi. Krystian.

.Permament Agriculture – stałe, nieustanne rolnictwo.

To jest z pewnością pewien styl życia, nastawiony na powrót do harmonii  naturą, z prawami naszego życia, życia na planecie,  to wrażliwość na otoczenie ale i oczywiście troska o to, by nasze pożywienie służyło budowaniu zdrowia fizycznego i umysłowego.   Ciągłe doskonalenie, ciągłe uczenie, wprowadzanie nowości i ich testowanie. Poziom kreatywności oznacza poziom obfitości.  Nasza działka to powrót do jedności z naturą, korzystanie z jej bogactw i doskonałości. Mój wpływ na innych jest pozytywny.  Planowanie jest istotne w tej dziedzinie, planowanie pod kątem tego co się je, pod kątem zaspokajania swoich, a być może i innych potrzeb. Ściółkowanie jest bardzo ważne – słoma, trawa, zrębki, trociny.      Uprawy współrzędne -rośliny mają na siebie korzystny wpływ, np; dyniowate, kukurydza, fasola, wspierają się. Drzewa owocowe dobrze jest sadzić naprzemiennie i jeśli można rzadko. Np jabłko – gruszka – śliwa – brzoskwinia. Różne drzewa mają różne czasy zapylania, kwitnienia, wzajemnie na siebie wpływają pozytywnie.

5 zasad permakultury (wg M. Lorenz);  1 Obserwacja – ogród stworzony w oparciu o prawa natury wymaga obserwacji przyrody wokół i różnych relacji zachodzących w otaczającym nas świecie. Przyroda nas informuje ale potrzebny jest zmysł obserwacji aby te sygnały uchwycić i zastosować je w życiu. Przykłady; gęste sadzenie jest lepsze od grządek wbrew przyjętemu myśleniu, sadzimy zatem gęsto ograniczając miejsce dla chwastów. Rośliny  nie są bezmyślne, mają swoją logikę, wszystko ma swój czas i swoje miejsce, obserwacja jest konieczna aby pojąć logikę przyrody, dotyczy to tak uprawy jak i każdej sfery naszego życia. 2 Łączenie – łącz poszczególne elementy aby były użyteczne i korzystnie na siebie wpływały, oszczędzając nasz czas, finanse, pracę. Np kukurydza, fasola, dyniowate wzmacniają się i pomagają sobie, dynie okrywają glebę, kukurydza służy za podporę fasoli . Wszystkie rośliny wykorzystujemy jako nawóz, nie przerywamy roślin, tworzymy zamknięty obieg w którym wszystko wykorzystujemy, łączymy, wspomagamy, uprawiaj  rośliny  razem dobrze je łącząc a będą lepsze plony.  3 Rolnictwo intuicyjne – intuicja to głos Boga w naszym umyśle, jest ważna w każdej dziedzinie życia, Natura pokazuje nam jak wszystko jest w niej wykorzystywane – roślina zabiera składniki z ziemi ale jak jej resztki zostawimy w ziemi, to odda to co wzięła, wszystko co może wrócić do ziemi  powinno tam wrócić, nic nie marnując, tak jak to jest w mądrym świecie natury. Z gałęzi robimy zrębki na wspaniałą ściółkę, zbieramy to co sąsiedzi nie potrzebują i chętnie oddadzą – słomę, trawę, liście. Rośliny mają swoją mądrość, jeśli do nich przyjaźnie mówimy, dotykamy je, radujemy się na ich widok, to one to czują i są mocniejsze. Komunikacja jest konieczna. Człowiek jest elementem natury i nie może być szczęśliwy wyrwany z niej i zamknięty w gettach i obozach koncentracyjnych. Poza przyrodą chorujemy i jesteśmy nieszczęśliwi, technika i cywilizacja są naszym nieszczęściem. Intuicja nam o tym mówi. 4 i 5 Każdy element spełnia wiele funkcji, każda funkcja wypełniana jest przez wiele elementów – np winogrono służy nie tylko do spożywania, zaciemnia dając przyjemną altanę i ochronę przed słońcem, ale podobną funkcję spełnia też np bluszcz. Próchnica użyźnia glebę, zatrzymuje wodę, ściółka chroni przed suszą i użyźnia glebę.  Bioróżnorodność to fundament dobrego  ogrodu, sadzimy różne rośliny – begonia, nasturcja piwonia, są dobre do zjedzenia, użyźniają, przyciągają pożyteczne owady, odstraszają szkodniki, dają poczucie estetyki i piękna. 10 ha pszenicy czy  1 ha kukurydzy to nie jest rolnictwo tylko produkcja przemysłowa.

Planowanie warzywnika; 1 Spis roślin jakie chcemy  spożywać,  2 plan grządek z podzieleniem jej na sekcje, 3 ocenienie ile roślin mogę posadzić – są rożnej wielkości,  potrzebuję różne ilości – np ogórków więcej, 4 dobre zaplanowanie sąsiedztwa, np; fasola+kukurydza+ dyniowate,  buraki na botwinkę + buraki na przetwory + ogórki + marchew, ogórki +por + burak, ogórki + aksamitki,  ogórki+ seler+ koper, pietruszka +  pietruszka zielona, unikam ogórki i pomidory,   5 zostawiam miejsce na kwiaty.

Ściółkowanie na zimę; ściółka okrywa przed warunkami atmosferycznymi, pobudza mikroorganizmy do pracy, dostarcza składników odżywczych, rozkłada się w kompost, zatrzymuje wilgoć, ściółka jest konieczna w permakulturze. Dobra ściółka (5-10 cm) – słoma, siano, trawa sucha, liście, kompost/mulcz, karton wilgotny + ziemia.

Zmiany energetyczne; – powodują mniej pracy;  wysiewanie roślin samosiewnych i wielorocznych- portulaka, koper, sałata, nagietek, słonecznik, szpinak, szczaw.  Zostawić dzikie miejsca aby zachować naturalne warunki. Obieg zamknięty – kompost – grządki – szczątki roślin – kompost, albo gałęzie – zrębki – ściółka. Deszczówka. Rośliny okrywające – nasturcja, przytulia. Sukcesja – ściółka, niskie rośliny,  wyższe rośliny – fasola, jarmuż, wysokie – np kukurydza. Nie przekopywać tylko ściółkować. Kompostowanie warstwami – np odpady kuchenne, rośliny zielone, popiół, gazety, słoma, obornik, zrębki.

Kalendarz biodynamiczny doskonale pasuje do permakultury. Warto z niego korzystać.

Schemat uprawy; 1 tektura 2 kompost, obornik 3 odpadki kuchenne 4 ziemia 5 ściółka. Co roku dodajemy kompost/ obornik, ściółkę.